Lökhackare bäst i test

Att stå och hacka lök kan vara tidskrävande och tråkigt, för att inte nämna att ögonen rinner. Då kan det vara läge att köpa en lökhackare eller minihackare som de också kallas. Lökhackaren kan faktiskt finhacka många sorters lök, både gullök, rödlök och vitlök men även andra grönsaker. Läs mer

Lökhackare bäst i test 2024

1. Magimix minichopper

Denna minihackare är praktiskt att ha i köket vid flera tillfällen.

Inte minst för att hacka lök, men passar även bra om du gillar att göra egen pesto, ska ha massor av riven ost till den hemmagjorda pizzan eller bara vill slippa gråta över den hackade löken.

Den här minihackaren från Magimix är den perfekta hjälpredan i köket.

Se bästa pris »

2. Fullstar lökhackare

Fullstar lökhackare

Denna lökhackare från Fullstar är långt mycket mer än bara en lökhackare. Den har störst funktionalitet på marknaden med hela 5 utbytbara blad innebär det att den uppfyller alla dina skärbehov.

Välj den perfekta tjockleken på dina skivade grönsaker med den lättanvända justeringsratten och välj den perfekta storleken för dina hackade grönsaker genom att helt enkelt byta inläggen.

Se bästa pris »

3. Alligator Rostfri med Uppsamlare

Alligator Rostfri med Uppsamlare

Alligator de luxe är en exklusiv modell i rostfritt stål som är utrustad med tre utbytbara knivsatser; en standarduppsättning 6 x 6 mm för t.ex. lök, samt en grövre för t.ex. pommes frites 9 x 9 mm, och én för scharlottenlök och vitlök 3 x 3 mm. 

Alligator de luxe levereras med en uppsamlare som fiffigt samlar upp det du skurit. Alligator de luxe’s robusta konstruktion gör den också till ett vanligt redskap i många professionella kök. 

  • Praktisk chopper i rostfritt stål
  • Snabb, säker och hygienisk
  • Enkel och snabb att använda
Se bästa pris »

4. Philips HR1393/90 Chopper 450 W

Philips HR1393/90 Chopper 450 W

Philips HR1393/90 minihackare hackar nötter, grönsaker, kryddor eller andra godsaker på bara några sekunder. En motor på 450 watt roterar bladen som är tillverkade i rostfritt stål. Med den effekten skär de skarpa bladen enkelt igenom även hårdare livsmedel, som exempelvis nötter.

Minihackaren är liten och kompat men rymmer ändå 0.7 liter och kan diskas i maskin.

Se bästa pris »

5. Bosch MMR08A1

Bosch MMR08A1

Universalmixer för att snabbt hacka, mixa och vispa. De diskmaskinståliga tillbehören gör rengöring enkel. Vispskiva för att vispa grädde och äggvita.

Diskmaskinstålig och mikrovågsungsfast kanna med 800 ml volym. Motor på 400 watt.

Lätt att förvara tack vare kompakta designen.

Se bästa pris »

Köp en praktisk lökhackare

Förvånansvärt är det faktiskt när väldigt få har hört talats om denna häftiga köksredskap. Men när man har bestämt sig för att köpa en ny lökhackare är det många saker som kan vara bra att känna till så att det blir ett genomtänkt köp. Du ska trots allt ställa den i ditt fina kök och sedan kanske det är fler än bara dig själv som ska använda den. Vad passar då bättre än att välja rätt lökhackare bäst i test? Om du istället vill skala dina potatisar är det en elektrisk potatishackare det som du istället bör kika på.

Det är värt att nämna att vi har kollat på över 20 olika modeller och testat minst lika många, men det är bara några som kan utnämnas som marknadens bästa.

I vårat test kollade vi på åtta olika punkter och nedan kan du läsa mer om de:

Pris

Priset styrs lite av om du ska ha en manuell eller en automatisk och vilket märke. Men om man talar om en bra lökhackare så får man lägga mellan 400-800 kr.

Material

Plast eller aluminium? Välj material beroende på användning och placering i köket. Plast håller inte länge men ser kanske snyggare ut när det är glansigare än aluminium.

Dock hade jag ändå tänkt på övriga köksredskap som du har i hemmet.

Typ

Ska du ha en manuell lökhackare eller en elektrisk minihackare? Vill du ha Philips som märke eller ska du kolla på Magimix Minichopper?

Storlek

Storleken på minihackaren kan avgöra om du bara ska hacka lök eller andra grönsaker. Här styr nog behovet det mesta och vilka maträtter du ska laga.

Rengöring

Att göra rent en minihackare är inte alls svårt. Det finns många som går att tvätta för hand och några tål att tvättas i diskmaskinen.

Däremot kan det vara bra att inte utsätta den för mycket vatten ändå. Sedan kan det vara bra att tänka på att en lökhackare endast ska användas till lök så att du inte stoppar in något annat i den som kan avsätta smaken från löken på den.

Design

Vi på Produktlistan.se rekommenderar alltid att man köper en bra elektrisk lökhackare som ser fin ut. En stilren design kommer alltid att passa bra in jämfört med övriga köksapparater som du har där hemma.

Ska du dessutom köpa den och ge bort i present kan designen vara avgörande.

Märke

Vilket märke du ska ha beror lite på hur mycket du är villig att lägga. Minihackare från OBH, Philips eller andra märken kostar alltid lite mer men då vet du att det är kvalitet och att de håller länge. Detta gör de till ett prisvärt alternativ så märket är definitivt något att tänka på.

Livslängd

En bra lökhackare håller i 3-4 år. Dock beror det på märke och var du köper den.

Är du osäker eller fundersam kan du alltid kolla på modeller med bra garanti. Det är väldigt sällan dessa produkter håller mer än ett fåtal år men samtidigt kostar det inte mycket att byta ut de heller.

Vad är en lökhackare och hur fungerar det?

Lökhackaren är ett modernt köksredskap som enkelt hackar lök så att du slipper göra det själv. Löken delas i mindre småbitar genom att nätet pressar igenom löken. Om nätet är stort blir lökbitarna större och är nätet mindre blir lökbitarna mindre. Du kan själv välja vilken storlek på bitarna du ska ha genom att använda ett av de olika näten som medföljer.

Du kan hacka grönsaker med många lökhackare men däremot kan smaken sätta sig på den. Så en lökhackare fungerar som en grönsakshackare men sistnämnda är lite mer allsidig.

Hur fungerar en grönsakshackare?

Denna fungerar på samma sätt som en lökhackare gör. Dock är avståndet i nätet lite större vilket gör att du får ut större bitar när du hackar dina grönsaker. Om den modell du kikar på har stöd för olika nät kan du själv välja vilket du ska använda så att bitarna kommer i den storleken du önskar.

Behöver man verkligen en lökhackare?

En bra och aktuell fråga som oftast dyker upp. Vem behöver en lökhackare och är det verkligen en nödvändighet? Alltså att den är smidig och ett bra köksredskap vet nog de flesta. Det underlättar matlagningen rejält och du slipper rinnande ögon från att hacka och skära lök. Men är det verkligen värt pengarna?

Det finns många olika varianter att välja mellan, allt ifrån manuella till automatiska alternativ som passar bättre. De kommer med för- och nackdelar som du kan läsa om här nedan.

Elektriska minihackare

Det finns både elektriska och manuella varianter som du kan kika på. De elektriska minihackare är väldigt enkla att använda och är mångsidiga. Du kan alltså hacka allt ifrån nötter, morötter till äpplen och valnötter. Vill du hacka lök kan du använda den till det och då fungerar den precis som en automatisk lökhackare.

Fördelen med denna variant är bland annat:

  • Du kan hacka lök snabbt
  • Hantera stora mängder
  • Du sparar tid
  • Den klarar av att hacka andra grönsaker

Ska du hacka mer än lök och vill själv bestämma hur stora bitar det ska vara? Då rekommenderar vi dig en elektrisk minihackare från Magimix minichopper eller Ariette 438 vintage-modellen.

Den nackdel som jag ser med en automatisk minihackare är att du behöver ström för att den ska fungera. Du måste hela tiden ha den inkopplad för att hacka dina rotfrukter.

Manuella lökhackare

Utbudet av manuella lökhackare eller minihackare som klarar av både lök och grönsaker är många. Dock måste du manuellt pressa skäraren så att din lök kan klyvas i olika bitar.

Ska du hacka lök eller grönsaker en gång per månad kan manuella minihackare vara ett bra alternativ även om det är krångligt att hantera dessa. Dessutom kanske du inte har tid eller energi för att stå och manuellt hacka lök och andra grönsaker.

Sammanfattning

När vi skulle köpa en lökhackare var det svårt att veta vilken som är bra jämfört med de alternativ som är bäst i test. Det finns inte alls många tester som förklarar och visar vilka modeller som är bäst. Det finns heller ingen köpguide som är värd att följa eftersom att de flesta bara fokuserar på att länka vidare.

Dock är de modeller som vi kollat på väldigt bra och prisvärda vilket gjorde det enkelt för oss att köpa hem de och skriva om de.

Vi har testat olika grönsakshackare, både manuella och elektriska som är automatiska. Det finns för- och nackdelar med båda varianterna men de som fått bäst betyg från flest konsumenter är de elektriska grönsakshackare.

Om du också ska köpa en grönsakshackare som är billig och prisvärd kan du kolla igenom de modeller som vi länkar till. Är du osäker på vad du ska kika på mer specifikt kan du scrolla upp och läsa de olika delarna som vi lyfte lite mer.

Frågor och svar om lökhackare

Vilken lökhackare är bäst?

Magimix Minichopper är en bra lökhackare som fått de bästa betygen i olika tester.

Vad kostar en bra grönsakshackare?

En bra grönsakshackare kostar strax under tusenlappen, oftast mellan 400-800 kr.

Var kan jag köpa en lökhackare?

Du kan köpa din nya lökhackare på nätet.

Går det att använda lökhackaren till mer än att hacka lök?

Ja, beroende på vilka grönsaker du ska hacka fungerar den bra. Den klarar även av morötter och nötter m.m.