Om du bor på en plats med många träd eller skog i närheten kommer du få en mängd löv på tomten som du bör ta hand om. Om du har gjort detta manuellt i flera år förstår vi att det kan vara tröttsamt. Det sliter både på kroppen och är också något som tar tid vilket. Men hur ska du göra det effektivast? Med en bra och billig lövblås kan du snabbt bli av med löven och dessutom kan nästan vem som helst använda en lövblås eftersom att den är så enkel att hantera.
Om du vill röja undan löv men också andra saker som skräp eller liknande, kan en lövblås bäst i test göra stor skillnad för dig. Detta är verkligen ett verktyg och redskap som man bör ha i garaget för att den tar inte plats och vid varje användning kommer du inse att fördelarna väger mer än nackdelarna, precis som med en bra kompressor. Den går att använda till många saker och tar inte plats vid förvaring. Kompressorn kan dessutom användas för lövborttagning.
Marknaden erbjuder många olika modeller och varianter av både bra och billiga lövblås från Bosch, Husqvarna, Stihl, Jula, Ryobi och andra märken. Det finns både batteridrivna lövblås men också bensindrivna. De kommer i olika utföranden och de olika märken har olika funktioner som de erbjuder, men viktigast av allt så finns de i olika priser vilket gör att det alltid finns något för alla.
De olika modellerna är olika effektiva och vissa arbetar bättre medans andra har mindre kraft men samtidigt låter de mer. I detta lövblås bäst i test guide har vi gått igenom ett par olika artiklar och tester för att komma fram till en topp 5 lista på bästa modeller som vi
kan rekommendera er. Det är en blandning av både bensindrivna och batteridrivna lövblås så att du som konsument kan välja den variant som passar dig
och dina behov bäst. Kom ihåg att läsa h
Artikeln innehåller följande:
- Lista på topp 5 bästa modeller
- Köpguide för bensindriven och batteridriven lövblås
- Frågor och svar
Lövblås bäst i test 2023
1. Bosch Universal GardenTidy 3000
2. Ryobi RY18BLXC-0
3. Husqvarna 525BX
4. Husqvarna 120iB
5. Makita DUB362Z
6. Stihl BR 200
7. Makita DUB185Z
Köpguide – välj rätt lövblås bäst i test

Varje årstid kommer det att finnas löv och skräp som samlas på marken. Om du har en stor tomt kan arbetet med rengöring av detta vara jobbig och tidskrävande. Att köpa rätt lövblås kan därför underlätta ditt arbete och om det är något du inte vet om lövblås kommer vi i denna guide att förklara det mesta som berör allt innan, under och efter köpet. Då kan du vara säker på att du gör ett köp som du inte ångrar. Vi listar alltid modeller som har vunnit priser i olika tester eller som har vunnit bäst i test i våran artikel. Dessutom länkar vi till bra nätbutiker med aktuellt pris så att ni aldrig betalar mer än vad det faktiskt skulle kosta.
Även om det skulle vara en annan årstid än höst eller vår så kan det vara värt att spana in de olika erbjudanden som butikerna vi länkar till har. Oftast kan man faktiskt köpa en bra och billig lövblåsare trots att det inte riktigt är säsong. Detta beror på att butikerna oftast rear ut deras produkter och för dig som konsument kan detta innebära att du kan spara allt från hundralappar till tusenlappen på ditt köp.
Beroende på om du ska ta bort torra löv eller blöta löv finns det olika munstycken att välja. På dyrare modeller från kända tillverkare brukar du få med detta men om det skulle vara så att det inte medföljer kan du alltid köpa till detta.
Att arbeta med en lövblåsare är enkelt. Starta den och rikta den rakt fram. Blås från ett hål mot ett hörn så att löv, skräp, grenar och annat samlas på samma plats. Beroende på om du ska blåsa löv, grus eller annat kan det vara bra att ta bort eventuella fordon och andra saker så att de inte skadas eller repas.
Skillnaden mellan lövblåsare och lövsug
En lövblåsare flyttar en stor mängd löv samtidigt som du kan gå runt utan att behöva samla ihop allt. Du kan fokusera på att blåsa bort löv, kvistar, pinnar och annat som ligger på marken utan att hela tiden behöva tänka på att du behöver ta bort eller tömma något. Detta är smidigt om du har en stor tomt då du kan blåsa allt till en hög som du sedan slänger.
Vanlig lövsug suger istället in löv i en behållare som du behöver tömma. Beroende på storleken på behållaren kan du faktiskt behöva tömma den snabbt efter en att ha tagit en runda på tomten eller i området som du vill få bort löven från.
Som du märker finns det för och nackdelar med båda varianterna. Med en lövblås minskar du risken för att slösa tid på att tömma påsen och det finns ingen risk för att påsen skulle gå sönder. Nackdelen med en vanlig lövsug är att påsen är begränsad sett till storleken. Det kan därför vara bra att tänka igenom vilken variant du ska ha eftersom de kostar en slant.
Det kan vara bra att känna till att det finns många olika modeller av lövblås och lövsugare som passar olika behov. De passar bra både för hemmafixaren som väljer att göra i ordning trädgård och tomt själv, men det finns också de som passar de som ska ha en bra lövblås i arbetet. Det som skiljer en bra och billig modell åt jämfört med lövblås bäst i test är pris, kvalité, kraft och användarvänlighet. De flesta modeller på marknaden är antingen bensindrivna, batteridrivna eller elnätsdrivna.
Bensindriven lövblås
En bensindriven lövblås kommer alltid vara kraftigare än de som går på el. Detta beror på att de har en större motor som arbetar med mer luftintag men den kommer dock ge ifrån sig mer ljud och vibrera en aning vilket kan vara lite irriterande om du bor tätt intill andra hus. En handhållen bensindriven lövblås från ett känt märke är således kraftigare och passar bäst om du har en större yta att arbeta med. Tack vare kraften kan den även få bort andra saker på marken som exempelvis smuts och skräp. Men med mer kraft och bättre motor kommer också vikten in som avgörande faktor. Eftersom de kan vara tunga kan du tänka på att köpa en som du kan ha på ryggen.
Fördelar:
- Ingen oro för att batteriet ska ta slut
- Ta bort löv från större ytor
- Högre hastighet och mer kraft
Nackdelar:
- Utsläpp
- Ljudnivå
- Väger mer
En bensindriven lövblås från exempelvis Stihl eller ett annat märke har många fördelar jämfört med batteridrivna, och de behöver dessutom inte kosta mycket i underhåll och drift. Eftersom att de är bensinsnåla så räcker det med att du tankar den en gång för att köra den i flera timmar. Detta kostar dig lite mer jämfört med om du väljer en batteridriven.
Eldriven lövblås
Om man ska tänka på vad som är bäst för miljön ska man satsa på en batteridriven lövblås. Dessa är väldigt tysta och passar bra till såväl trädgård till större tomter. Du kan med en sådan blåsa bort löv, skräp, nysnö och andra ytor. De är oftast lättare då de inte väger mycket alls. Det kan vara värt att tänka på att en vanlig variant kan kosta allt ifrån en tusenlapp till flera tusen. Det som skiljer en billig modell åt jämfört med de dyrare är prestanda, batteritid och kraft.
Fördelar:
- Miljövänlig
- Väger inte mycket
- Låg ljudnivå
- Ingen trassel
Nackdelar:
- Begränsad kraft
- Batteriet kan ta slut
- Du behöver ofta tänka på att ladda den
En batteridriven lövblås är väldigt enkel att använda och den låter väldigt lite. Detta innebär att du kan gå med den länge för att ta bort löv som samlats. Tänk dock på att batteriet kan ta slut så det kan vara en god ide att ha ett extra batteri med dig beroende på hur stor yta du ska arbeta på. Om du väljer att kolla på kvalitén från de välkända tillverkarna så kan du se en tydlighet i att de har bättre maskiner men de kostar också lite mer.
Om du känner att ditt batteri inte har tillräckligt mycket med kraft kan du byta batteri till en med större kapacitet. Oftast har nätbutikerna tillbehör som batterier, påsar och annat som du kan kika igenom och beställa hem om du vill.
Eldriven lövblås
Eldrivna lövblåsare är väldigt bra för dig som arbetar på en minimal yta. Du behöver tänka på att ha ett eluttag i närheten samtidigt som sladden ska räcka till. Har du en större trädgård eller tomt kommer du inte kunna ha stor nytta av denna varianten.
Fördelar:
- El-uttag räcker
- Billiga i drift
- Slippa dyra batterier
- Låter väldigt lite
Nackdelar:
- Begränsad mängd kraft
- Trassel med sladd
Användarvänlighet
Kolla igenom vilken modell du vill ha och läs de tekniska specifikationerna. Är den tung och stork? Ska den bäras med händerna eller på ryggen? Beroende på hur van du är med en luftblåsare kan du fort känna att det är tufft och krångligt att gå runt med den för att blåsa mängder av löv. Se därför till att välja en modell som har bra handtag i mjukt material så att du kan få ett bra och stadigt grepp då du ska kunna gå runt med den i ungefär en kvart utan att känna att den är tung eller krånglig. Tänk också på att samtidigt använda hörselskydd och skyddsglasögon så att du får så mycket skydd som det bara går.
Om du väljer att köpa en ryggburen lövblåsare sätts den på precis som en vanlig ryggsäck. Det är viktigt att selen är stadig och stabil då du inte vill att den ska släppa. Du bör också testa att gå runt med den ett tag på ryggen och hitta rätt placering.
Vårat tips är att välja en bra variant som inte skadar din kropp eller är svår att hantera. Har du ryggont eller andra besvär ska du satsa på en batteridriven variant eftersom en bensindriven väger mer och låter mer. Med högre ljudnivå tillkommer även vibrationer vilket heller inte är bra. Det kan också vara bra att kolla så att du kan hantera gasreglaget med ena handen samtidigt som du med den andra styr lövblåsaren i den riktning du vill att löven ska gå.
Husqvarna, Stihl eller Ryobi?
De flesta tillverkare av bra lövblås kommer från Husqvarna, Stihl och Ryobi och de har mångårig erfarenhet i att producera kraftfulla maskiner. Husqvarna beskriver sina produkter som att de gör jobbet utan att du behöver slita ut din kropp. Tack vare ergonomiska lösningar kommer du i längden inte känna att rygg och händer gör ont efter användning. Det är likadant med Stihl och Ryobi som tillverkar bra varianter.
Oavsett märke kan det vara bra att kolla på en som är lättstartad och går att använda på ett enkelt sätt. Tänk på att välja en med låg vibration då det annars finns risk för vibrationsskador. Om du ska arbeta över större ytor kan du välja en med hög lufthastighet och bra drifttid.
Frågor och svar
- Hur fungerar en lövblås och lövsug?
En lövblås och lövsug drivs antingen av bensin, el eller batteri. Med hjälp av ett gasreglage ökar du lufttrycket för att blåsa löven i den önskade riktningen samtidigt som du försiktigt går framåt. Tänk på att inte göra hastiga rörelser. Om du har en lövsug så kommer löven att samlas i en behållare som du behöver tömma. - Vad är mest prisvärt, lövblås eller lövsug?
De flesta vanliga lövblås har en liten behållare som snabbt blir fylld vilket kan upplevas som irriterande. Välj därför en bra och prisvärd lövblås. - Vem har nytta av en lövblås?
Om du bor i en fastighet med tomt eller är en fastighetsskötare behöver du definitivt ha detta redskap i garaget då jobbet blir mycket enklare. Du sparar mycket tid och energi, som du istället kan lägga på annat. - Vad kan man använda en lövblåsare till?
De flesta använder den för att blåsa bort löv runt hus, tomter, gator och parkeringar. Du kan dock använda den till mer eftersom du kan ta bort nylagd snö på bilen, fordonet eller annat. Du kan enkelt städa garage, skjul och större områden utan ansträngning. Om du har en bensindriven variant kan du faktiskt ta bort grus när det är dags för städning. - Vad kostar en bra modell?
En bra modell definieras oftast av dina behov och din egna budget. Det går inte att jämföra elektriska mot bensindrivna. Bensindrivna kostar oftast mer eftersom att motorn har mer kraft och om den ska vara ryggburen kostar den ytterligare ett par hundralappar mer. En batteridriven kan dock kosta allt mellan 1 000 kr till 5 000 kr. Köp därför inte bara den billigaste utan satsa på en prisvärd variant som du länge kan ha nytta av. - Vad väger en lövblåsare?
En vanlig modell kan väga allt mellan 4 kg upp till 14 kg. Välj därför rätt eftersom du annars snabbt blir trött av att bära på vikten.

Alexander är vår teknikexpert som har granskat produkter under de senaste sju åren. Hans förståelse för varumärken och teknik ger en unik inblick i dagens produkter. Hans breda expertis gör honom till en nyckelresurs för de senaste toppprodukterna inom alla kategorier.