Skivspelare bäst i test

En skivspelare, eller LP-spelare, är inte bara populär bland de som växt upp med den utan även för de som vill få tillbaka den gamla känslan från förr i tiden. Vinylskivan har en hög kvalitetskänsla vilket gör att du kan njuta av musik och gå tillbaka i tiden och spela musik som man gjorde förr, fast med modern teknik och ljudkvalitet. Läs mer

Skivspelare bäst i test 2024

1. NAD C558 hifi-skivspelare

Solid och välspelande hifi-skivspelare med audiofila möjligheter.

C558 är en genomgående solid och seriös hifi-skivspelare som lockar fram alla kvaliteter i din kära vinylsamling.

I bästa NAD-anda ligger fokus hela vägen på att ge dig bästa möjliga ljud för pengarna.

Därför är tekniken enkel och väl beprövad, och samtliga komponenter håller väldigt hög kvalitet.

C558 är remdriven, motor och strömförsörjning otroligt stabila, och all användning sker manuellt.

På det hela taget är det här en klassisk audiofil konstruktion som lovar både lång hållbarhet, problemfri användning och fin ljudkvalitet.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Rega Planar 1 skivspelare

Planar 1 levereras färdigmonterad med Rega Carbon-pickup. Med ett lätt och stadigt skåp i en elegant silkesmatt finish kombinerad med prisklassens bästa tonarm samt en motor, lager och platta med mycket hög precision, är Planar 1 bättre än någonsin – och fortfarande handgjord i England!

För att minska resonanser som påverkar ljudkvaliteten har skåpet minsta möjliga massa kombinerat med maximal stadighet. Nyutvecklat precisionslager i mässing med mycket liten vibrationer eliminerar överföring av oönskad energi till skivspelaren och stiftet.

Regas skivspelarmodell Planar 1 ger bästa möjliga ljudåtergivning i kombination med en hög operationell driftskvalitet. Nytt lätt laminerat skåp i en silkeslen finish ger spelaren en elegant design – samtidigt som detta är i linje med Regas implementerade produktfilosofi med minsta möjliga vikt och massa. Spelaren levereras färdigmonterad med Rega Carbon-pickup – plug´n´play!

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide: Välj rätt skivspelare

Skiv- och vinylspelare har kommit tillbaka då fler vill njuta av god musik. Musik på skiva ger bättre ljud eftersom upplösningen tillåter uppspelning i tiotusentals olika nivåer. Det är endast de dyra och mest populära skivspelarna som ger det där härliga ljudet som tar dig tillbaka till tidigt 50- och 60-tal.

En skivspelare för vinyl är väldigt populärt vilket gör att många nätbutiker har börjat sälja dessa. Men det är inte bara att köpa vilken som helst och därefter ett par skivor. Du behöver veta vilken som är bäst i test och vilka övriga funktioner som den har.

Vad kostar en bra skivspelare?

En bra skivspelare är ett brett begrepp som kan tolkas lite fritt. Bra kan handla om ett bra pris medans andra tänker på funktioner. Vad du vill betala måste stämma överens med din budget och krav. Du bör ha en budget på minst 3000 kr om du vill köpa en skivspelare bäst i test som gör att du enkelt kan njuta av dina favorit LP-skivor. Tänk på att det mekaniska skiljer sig åt desto högre prisklass du går på.

Är du osäker på vad ett bra pris är kan en bra idé vara att gå in på några av de nätbutiker som vi länkar till och därefter jämföra olika modeller och varianter med varandra. Ställ funktionerna mot varandra i förhållande till pris för att enkelt kunna jämföra och välja rätt alternativ.

Varför är skivspelare helt plötsligt populära?

I en värld där tekniken utvecklas varje dag och nya ljuduppspelningsenheter kommer, både trådbundna, trådlösa, har många valt att vilja få tillbaka den där gamla känslan. En vinylspelare kommer säkerligen påminna dig om gamla goda tiden du var ung och lyssnade på favoritlåtarna. Låt dig själv drömma bort tillbaka till den tiden. Gillar du retro ska du definitivt köpa en skivspelare som blivit allt mer populär på senaste tid.

Dagens skivspelare är inte de där gamla varianterna du har sett tidigare. Sett till utseendet liknar de retro-varianterna men dagens varianter är utrustade med bra teknik som exempelvis usb-utgångar, bluetooth-anslutningar samt andra funktioner.

LP-skivorna som ersattes av dagens CD-skivor som sedan ersattes av streamad musik, har aldrig försvunnit helt. Många vinylälskare världen över älskar att lyssna på skivspelaren eftersom ljudkvalitén är mycket bättre än vad dagens streamingstjänster kan återge. Vi kan nu inse att det inte enbart digital musik som är populärt, utan även skivspelare.

Vilket märke för skivspelare är bäst?

Det finns många olika märken på marknaden som Pioneer, Denon och Argon. Genom att välja rätt kan du slippa göra felköp och därmed kan du få en bra skivspelare som har lång livslängd som samtidigt är prisvärd och inte alls för dyr.

Vissa märken är väldigt premium och deras vanligaste skivspelare kostar från 10 000 kr och uppåt, däremot tycker vi inte att detta är rätt köp om du bara ska njuta av skön musik då och då. Då kan du välja en av de modeller som vi rekommenderat i listan ovan och fortfarande få den kvalité som du vill ha.

Tänk på att inte låta märket i sig vara en avgörande faktor för om du faktiskt ska köpa skivspelaren eller inte. Det bör vara andra faktorer som påverkar köpet lite mer eftersom att funktionaliteten är samma oavsett märke och tillvekare.

Vilka tillbehör finns det till skivspelare?

Det finns väldigt många olika tillbehör till skivspelare. Det är både små tillbehör men också större tillbehör som kräver mer eftertanke vid köp eftersom att de kostar mer eller väger mer vilket innebär att du får tänka på saker som placeringar eller liknande. Dessa tillbehör kan vara ´skivborsten, skivnål, plattor, högtalare, skivmatta och annat.

Är du osäker på vilka tillbehör du ska ha ska du definitivt kolla in HiFi-klubben. Du kan nå de genom att använda länkarna på våran webbplats och gå in på deras nätbutik.

Vill du veta mer om vilka tillbehör som passar just din skivspelare ska du välja en skivspelare och därefter leta efter produkter som andra kunder har köpt i samband med samma köp.

Hur fungerar en skivspelare?

Dagens skivspelare är mycket enkla att använda och du behöver inte ha tidigare erfarenhet från de gamla varianterna. Det är bara att plocka upp den och sätta på skivan. Signalen går från pickupen ut till förstärkaren och därefter högtalarna, utan inblandning av digitala kretsar.

Det finns olika varianter av skivspelare, både manuella, halvautomatiska och helautomatiska.

En skivspelare innehåller fyra huvudkomponenter som är följande: motor, skivtallrik, pickup och tonarm. Motor och tallrik arbetar tillsammans via remdrift eller direktdrift. Motorn arbetar i tystgående läge så att skivtallriken kan snurra. Dyrare skivspelare från exempelvis Sony och Piooner har bättre motorer vilket gör att skivan kan snurra bättre och därmed lägger nålen sig bättre på den.

Trådlösa varianter

Det finns många trådlösa skivspelare med stöd för WiFi och bluetooth. Du slipper sladd och kan enkelt streama musik till den. Notera dock att skillnaden mellan bluetooth högtalare och en skivspelare är stor.

Trådlösa skivspelare är populära bland unga som fått intresse för skivspelaren men som inte orkar eller har kunskapen att fixa med det mekaniska för att få ut det bästa ljudet.

Skivspelarens placering

För att få det bästa ljudet måste du tänka på skivspelarens placering. Placera den på ett underlag som inte rör på sig utan som är stadigt. Det kan vara en byrålåda eller e tt bord som inte förflyttas enkelt. Det finns även en viss platta du kan köpa till som du placerar under skivspelaren.

Om du placerar skivspelaren på golvet kommer vibrationerna från högtalarna lägga sig i golvet och sedan studsa tillbaka till skivspelaren. Detta gör att ljudet upplevs som irriterande och det förvrängs vilket gör att du inte får ut det önskade ljudresultatet.

Skivspelarens framtid, kommer den att vara kvar inom 10 år till?

Oavsett vilken skivspelare du köper idag, en billigare variant eller dyr, kommer den att finnas kvar i många årtionden till. Detta är inte alls konstigt även om flera streamingtjänster utvecklas och musik blir allt mer digitalt. Det finns nämligen en ökad efterfrågan på retromusik och många vill gärna bevara den gamla musikupplevelse.

Det kan mycket väl löna sig att köpa en dyrare skivspelare som du tar hand om och använder, men som du också bevarar. Om några år kanske efterfrågan på marknaden ökar enormt vilket gör att dagens modeller och varianter blir dyrare i framtiden. Detta har vi tagit lärdom av när det för några år sedan kryllade av skivspelare i dyra prisklasser som såldes snabbt när tillverkarna inte hade hunnit producera de nya varianterna.

Justera skivspelaren korrekt

För att få ut det bästa ljudet ur skivspelaren räcker det inte med att köpa den dyraste varianten som marknaden erbjuder. Det räcker inte heller med de bästa LP-skivorna. Du bör istället justera samtliga delar från den så att allt är korrekt. Det kan vara llt ifrån nål till placering.

De allra flesta vinylspelare och skivspelare är korrekt inställda från fabrik, men många väljer att själva justera tryck på nål och annat för att få ut så bra ljud som möjligt. Om du köper en skivspelare på nätet hos exempelvis HiFi-klubben, kan du ta med den till butik för att få hjälp med justeringen.

Är du inte säker på hur du ska justera den kan du alltid kolla manualen som följde med när du köpte produkten, eller kolla på YouTube om någon har gjort en video som visar hur de fixar med den.

Sammanfattning

När det är dags att få tillbaka den klassiska musikkänslan genom bra ljudkvalité är det många som vänder sig till skivspelaren.

Det är nämligen så att skivspelaren har vuxit i popularitet bland en mycket bredare målgrupp än vad man tidigare hade räknat med. Allt fler vill köpa en vinylskivspelare för att lyssna på musik samtidigt som man kan drömma sig tillbaka till 50-talet i USA.

Vill du också hitta rätt ska du kolla på samtliga faktorer som vi listar i våran köpguide. Om det inte är tillräckligt ska du ta dig vidare till de olika produkterna som vi recenserar. Då kan du läsa mer om de enskilda alternativen samtidigt som du kan jämföra de med andra alternativ.