Strykjärn bäst i test

Användningen av strykjärn för att släta ut veck på kläder är ett etablerat sätt att se välklädd ut, oavsett märket på dina kläder. Trots att strykjärn har använts i åratal för att uppnå skrynkelfria kläder, är det många som fortfarande är osäkra på hur man väljer ett effektivt strykjärn. Läs mer

Strykjärn bäst i test 2024

1. Electrolux EDB1740

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Tefal Freemove FV6520

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Russell Hobbs Supreme Steam Pro 23971

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Tefal Ultimate Pure FV9845

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Philips DST3011

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Välj rätt strykjärn bäst i test – köpguide

Strykjärn bäst i test

Det är inte många som tycker att köpa strykjärn är det roligaste man kan göra..och jag kan nästan hålla med, förutom att jag tycker att shopping överlag är kul.

När man vet vad man ska köpa är det alltid enklare och pengarna som man lägger går på rätt produkt. Det blir sällan impulsköp. Men är det verkligen så när man ska hitta ett bra ångstrykjärn? Min uppfattning är att man bara går in på närmsta butik som Elgiganten, Mediamarkt eller liknande, och köper med sig ångstrykjärnet. Det blir sällan bra.

Att hitta ett bra ångstrykjärn eller kanske ett bäst i test är helt klart möjligt. Genom att lästa våran köpguide kommer du snabbt inse att vi har testat på olika punkter, och ärligt talat kan vi säga att vi är den enda prisjämförelsetjänsten i Sverige som testar på flest punkter.

Vi har gått igenom många modeller, både de som ligger runt 500-lappen men också de som är lite dyrare och nästan kostar 1000 kr. Detta innebär att du som konsument kan välja och vraka själv, beroende på vilket behov du har och vilken som tilltalar dig bäst!

Tänk på följande punkter, precis som oss:

Pris

Det kan vara skönt att veta att en ångstrykjärn inte är ett dyrt verktyg. Med detta sagt kan man faktiskt säga att du för under tusenlappen kan få en bra strykjärn från ett känt märke som Tefal.

Priset ökar dock om du ska kolla på lite dyrare alternativ, som exempelvis ångstationen.

Ångfunktion och dess styrka

Att veta hur bra ångfunktion ditt strykjärn har är en avgörande faktor för att avgöra om det blir ett köp eller om du ska kolla på en annan. Även styrkan är viktig eftersom att det påverkar hur bra den kan tränga sig igenom tyget och därmed fixa alla skrynklor.

En bra ångstrykjärn har en ångstyrka på ca 25 g/min i konstant ånga. Den kan även ge steam shot, så kallade ångpuffar som motsvarar 115g/min.

Detta kommer man långt med och ska man vara mer tydlig kan man säga att desto högre ångstyrka desto bättre strykjärn.

Uppvärmningstid

Ett bra strykjärn värms upp snabbt men vissa modeller kan ta lite längre tid beroende på hur mycket effekt den har. Om du jämför detta med ångstationen som tar 2-3 minuter tar ett strykjärn i regel ca 5-20 sekunder att bli varm.

Vattentank

Ångstrykjärn har inbyggd vattentank vilket innebär att du måste fylla den direkt från kranen eller först fylla behållaren för att sedan fylla tanken som är inbbygd.

Den går inte att ta ut alltså är den inte avdragbar.

Oftast är det en kapacitet på 0.25 liter alltså 2.5 deciliter.

Märke

Att välja ett bra märke är alltid det bästa valet du kan göra och där har du många val. Ska det vara Electrolux, Philips, Tefal eller ett annat märke? Jag föredrar själv Tefal och Philips produkter mest men även Electrolux och Braun tillverkar bra och prisvärda ångstrykjärn.

Förutom märket är det många andra faktorer som spelar roll men jag tycker att vissa tillverkare är bättre på att skapa enklare produkter som är mer användarvänliga än andra.

Ångstrykjärnet är perfekt för dig som stryker ibland

Den gamla traditionella strykjärnen har funnits i över hundra år och för varje årtionden tillkommer det nya funktioner. Det kan vara en automatisk avstängningsfunktion, bättre stryksula eller helt enkelt bättre design.

Det enda du behöver är att ta fram kläderna, lägga de på strykbrädan och därefter stryker du kläderna så att alla skrynklor försvinner.

Men först, innan du sätter på den, behöver du fylla vattentanken med rent vatten. Därefter är det bara att sätta igång och stryka kläder.

En ångstrykjärn passar dig som vill stryka kläder på ett enkelt sätt, utan att behöva tänka på allt för många detaljer. Du kanske till och med har en liten budget och då kan detta vara rätt val eftersom att ångstrykjärnet har lång livslängd vilket innebär att du inte behöver byta ut den snabbt.

Vet du vilka olika typer av strykjärn det finns?

Det mest vanligaste är ångstrykjärnen, men det finns också ångstation och steamer.

Kort sagt kan man säga att ångstationen är en förbättrad version av ångstrykjärnen eftersom att du med den kan klara av att ånga och stryka en större mängd kläder. Den har också en extern vattentank som vanligtvis rymmer allt mellan 1 -2 liter och du behöver inte tänka på att justera värmetemperaturen. Dock har den längre uppvärmningstid vilket gör att det bästa alternativet trots allt kanske är ett vanligt strykjärn som du känner till sedan innan.

Sedan finns det steamer som egentligen inte är ett strykjärn men kategoriseras som det ändå ganska ofta. Istället för att stryka på kläderna så ångar du de direkt. Det bästa med denna typ är att ångan ser till att alla skrynklor försvinner. Kläderna blir också fräschare eftersom att ångan tar bort konstiga lukter.

Det är väldigt enkelt att använda en steamer och längre ned har vi ett litet avsnitt hur man gör detta på bästa sätt.

Litet strykjärn

Det finns faktiskt mindre varianter av de stora strykjärnen och det är de små strykjärnen som inte kostar mycket.

De passar bäst om du ska stryka t-shirt, skjortor, shorts och toppar. Däremot är de mindre bra om du ska stryka tjockare tyger som jeans eftersom att de har en mindre ångkapacitet och det innebär att den inte går igenom tyget lika snabbt som ett vanligt strykjärn.

Om du har ont om plats eller reser ofta och är osäker på om du kommer ha tillgång till strykjärn kan du faktiskt köpa ett litet strykjärn. De väger inte mycket och får plats i en handväska och ska du bara stryka ett par kläder åt gången räcker vattenbehållaren. Ska du stryka fler gånger måste du fylla på den men det är inget som är jobbigt eller irriterande. Det är helt enkelt ett enkelt moment.

Resestrykjärn som passar resan

Ett resestrykjärn liknar ett litet strykjärn men fördelen med dessa är att de väger mindre och du kan ta med dig den på resan utan problem. Det finns många olika varianter beroende på vilka kläder du vill stryka.

Ska du resa enkelt över dagen behöver du nog inte tänka på ett resestrykjärn men om du ska iväg en längre period och är osäker på om du kanske får tillgång till ett vanligt strykjärn, ska du definitivt spara dig den oron och köpa en billig resestrykjärn.

Strykjärn från Elgiganten, MediaMarkt eller andra butiker?

De flesta butiker har många strykjärn som du kan köpa. Men som våran produktägare skrev längre upp, att bara gå in och köpa första bästa strykjärnet i en butik kanske inte är rätt val.

Därför kan det vara bra att tänka igenom ditt behov och jämföra olika modeller på nätet. Om du fortfarande vill köpa den i butik kan du göra det, annars kan du köpa den på nätet. Ibland finns det rea på strykjärn som nätbutikerna har.

Rengöra strykjärnet

Du kan nästan stå med strykjärnet under kranen så att vattnet nuddar stryksulan men som bekant så innehåller kranvatten en liten mängd kalk. Detta påverkar strykjärnet och ger den sämre egenskap i längden.

Om du ändå ska köpa ett strykjärn bäst i test ska du lägga lite mer pengar på en modell som har självrengöringssystem.

Annars kan du alltid prova att hälla en liten mängd ättika eller avkalkningsmedel för strykjärn, direkt i vattenbehållaren, tillsammans med vatten. Där efter låter du strykjärnets ångfunktion vara på När behållaren är tom häller du i vatten i tanken och upprepar samma procedur.

Ifall du märker att plast eller att någon tygbit har smälts fast på stryksulan kan du försöka skrapa bort det när ångstrykjärnet är svalt. Tänk på att inte repa sulan eftersom att den då inte kommer ge jämn och fin värmefördelning vid strykning av kläder.

Sammanfattning

Om man vill stryka kläder ett par gånger i månaden eller då och då, kan en vanlig strykjärn passa utmärkt. Då får du den strykning du vill ha.

Men ska du stryka stora mängder kläder eller iallafall kläder som du är mån om, ska du välja ett strykjärn bäst i test som vi har utsett under 2024. Då kan du räkna med att få senaste funktionaliteten med funktioner som du säkerligen kommer använda dig. Dessutom är den produkt som vi utsett till bäst i test inte dyr och passar de flesta plånböcker.

Vi baserade slutresultatet på vår egna undersökning tillsammans med underlag som vi fick från andra tester men också efter att vi hade läst massa kundrecensioner från strykjärn test Råd & Rön och butikernas recensioner.

Frågor och svar om strykjärn

 1. Vilket strykjärn är bäst i test?
  Det strykjärn bäst i test är Tefals variant som vi rekommenderar.
 2. Vad kostar ett bra strykjärn?
  Ett bra strykjärn kostar allt mellan 600-1200 kr.
 3. Kan jag köpa ett strykjärn på nätet?
  Det går bra att beställa hem och köpa strykjärn samt tillbehör på nätet.
 4. Är det enkelt att rengöra ett strykjärn?
  Att göra rent strykjärnet är enkelt men hur du ska rengöra det bäst beror på modell.
 5. Vilket vatten har man i strykjärnet?
  Det funkar utmärkt att fylla vattenbehållaren med vatten direkt från kranen.
 6. Hur varmt kan ett strykjärn bli?
  Ett strykjärn kan bli upp till 200 grader varmt om samtliga tre prickar, alltså värmelägen, är på.