Häcksax bäst i test

Har du en stor häck runt din tomt kanske det är dags att börja klippa den. Med en häcksax bäst i test får du inte bara bättre trimning eller precision, men du sparar också mycket tid och energi på att underlätta för dig själv och kan samtidigt få en fin häck. Läs mer

Häcksax bäst i test 2024

1. Bosch häcksax med batteri

Häcksax med snabbkapningsteknik som ser till att kvistar och grenar skärs vid första försöket, för en snabb och effektiv häckklippning. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Makita DUH751Z häcksax med batteri

Miljövänlig häcksax för professionella användare.

Tystgående 18V häcksax med 750 mm svärd, kolborstfri motor, roterbart bakre handtag och en vikt på 4,1 – 4,4 kg beroende på batteri. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Stihl HSA 56 Häcksax med batteri

Lätt batterihäcksax med mycket bra skäreffekt för klippning av häckar och buskar i trädgården. Enkel att använda. Utrustad med kniv som klipper i båda riktningarna. Innovativ knivgeometri med droppformade grenhållare som håller grenarna på plats för knivskären. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide – hur du väljer rätt häcksax

Häcksax bäst i test

I denna köpguide kommer vi att hjälpa dig att gå igenom den bästa häcksaxen på marknaden. Vi kommer även nämna lite kort om de batteridrivna, bensin och eldrivna häcksaxar som finns.

Du kanske redan känner till detta men om du verkligen vill trimma häcken snabbt samtidigt som det blir fint, ska du verkligen ha en häcksax. Du kan med den klippa din häck när som helst även om rekommenderad period är under sommarmånaderna Juni till September.

Häcksaxen är ett bra trädgårdsverktyg som kan spara dig mycket manuellt arbete samtidigt som arbetet i trädgården blir roligare. Glöm inte att när du klipper häcken behöver du även bevattna den och då kan en vattenpump vara ett bra verktyg för ändamålet.

En vanlig häcksax består av en motor, ett svärd, och ett handtag. Utöver detta finns det ytterligare funktioner som reglage samt ett par olika knappar.

När det är dags att köpa din första eller andra häcksax någonsin, bör du tänka på ett par olika saker. Dessa saker ha vi utgått ifrån när vi genomförde vårt test:

Pris

Det finns många bra häcksaxar för tusenlappen och lite mer. Oftast är de dyrare varianterna bättre utrustade med många olika funktioner och de kan kosta upp emot 3 000 – 4 000 kr.

Däremot räcker det med den som vi rekommenderar som bäst i test eller de andra som vi har listat och de hittar du för runt 1 400 – 2 000 kr vilket är ett bra pris.

Svärdlängd

Beroende på hur stor häck du har och vad du ska göra mer exakt med din häcksax kan svärdlängden var avgörande för ditt köp. Även om svärdlängden är viktig innebär det inte att du kan göra samma sak med den som du kan göra med en motorsåg.

Har du en bred häck du ska klippa kan en längre svärd vara ett bra val eftersom att du klipper mer åt gången och arbetet blir klart snabbare. Fördelen med lång vård ligger i tiden du sparar men en tänk även på att en längden kan göra att häcksaxen väger mer. Den blir också lite svårare att manövrera.

Märke

Bosch, Makita, Dewalt, Stihl, Husqavara och Gardena tillverkar väldigt bra verktyg och trädgårdsredskap överlag och det gäller även deras kollektioner inom häcksaxar.

Jag hade personligen valt Bosch eller Makita eftersom att jag har batterier till deras olika verktyg vilket innebär att om jag köper en ny batteridriven häcksax kan jag använda samma batteri från ett annat verktyg.

Typ

Det finns olika typer av häcksaxar där det allra vanligaste är bensindriven-, batteridriven och elektriska hackar.

Om du bryr dig om kraft kanske den bensindrivna är bäst men för vanliga buskar här i Sverige så kan man köpa en batteridriven eftersom att den fixar fint i trädgården på ett enkelt och bra sätt utan några som helst bekymmer. De olika varianterna har olika för- och nackdelar som vi har skrivit om längre ned i artikeln.

Funktioner

En bra häcksax har två viktiga funktioner men den som är bäst i test har flera viktiga funktioner som du inte kan tänkas vara utan.

Det kan var allt ifrån reglage till knapp för att starta verktyget eller vridbart handtag, men också säkerhetsfunktioner som automatisk stoppreglage. Tänk därför igenom ditt köp och välj endast en häcksax som har många funktioner så att du kan ta dig an alla trädgårdsjobb där hemma.

Garantier

När du köper trädgårdsverktyg kan det vara bra att kolla på om tillverkaren erbjuder bra garantier. Detta är extra viktigt att tänka på när du arbetar med verktyg med en motor.

Motorn är en viktig komponent men den kan gå sönder. Om du då köper en häcksax från Bosch kan du räkna med ett par års garantier, beroende på modell och inköpsdatum, vilket är något som även nämns i häcksax Råd & Rön test.

Roterande handtag

Att ha ett roterande bakhandtag kan vara bra eftersom du kan vrida den beroende på den häcken du ska klippa. Du ska underlätta för dig själv så att du inte får en jobbig position som du inte kan klippa från.

Vilka olika typer av häcksaxar finns det?

En häcksax ska klippa både buskar men också tjockare grenar. Den ska vara bekväm att använda och du ska känna att du har fått valuta för pengarna eftersom att detta är ett köp som hänger med ett bra tag.

Har du funderat på vilket varumärke du ska ha? Då kan det vara bra att tänka på storlek och svärdlängd, men också vilken typ det ska vara.

Det finns nämligen batteridrivna, bensindrivna, eldrivna och manuella häckssaxar att köpa, även om den sistnämnda inte är något vi kollat mycket på mer än en snabb överblick. De passar olika behov och beroende på hur enkel den ska vara att använda kan du välja den som skulle passa dig bäst.

Tänk även på att underhåll och service är en viktig faktor i valet av en bra häcksax, vilket gör att många väljer den batteridrivna häcksaxen som ett bra alternativ.

Är du nybörjare på att ta hand om trädgården och klippa buskar och träd ska du kolla på en kraftfull variant men som ändå är enkel att använda. Jag hade rekommenderat en batteridriven häcksax som det bästa valet oavsett storlek på trädgård.

Nedan går vi igenom de olika typerna vilket kan vara bra för dig att känna till så att du själv kan jämföra olika alternativ.

Batteridriven häcksax

Batteridriven häcksax

En batteridriven häcksax kan vara bäst i test då den är trådlös och enkel att använda. Dock är den lite mindre kraftfull men den låter inte och dessutom är den väldigt praktisk. Du kan alltså använda den nästan överallt eftersom att du inte behöver ha ett eluttag nära till hands eller bensin så att du kan fylla på maskinen.

Förutom hur bra den är rent funktionellt är den också mer miljövänlig eftersom att den går på el och den släpper inte ut avgaser.

En nackdel med dessa är att du har begränsad drifttid eftersom att batteriet bara räcker i ett par timmar, om du använder ett vanligt batteri då kapaciteten inte är det bästa. Har du flera batterier och ska köpa en häcksax så kan du välja samma märke som du har i batterier så att du kan återanvända de.

Bensindriven häcksax

Bensindriven häcksax

Om du vill kunna skära buskarna och fixa formen precis som du vill, eller om du istället vill skära igenom tjockare grenar, då ska du kolla på de bensindrivna häcksaxarna.

Att inte vara begränsad av kraft kan vara väldigt skönt, men tänk också på att du slipper ha en sladd i vägen eller i värsta fall batterier som du bär runt på. Det enda är att du har en bensintank som då kan väga lite grann beroende på hur många liter du har fyllt på.

En bensindriven häcksax går att använda på ett mycket bra sätt och beroende på ditt behov kan detta vara rätt alternativ, speciellt om du har en stor trädgård eller tom. Priset kan vara aningen högre beroende på vilken modell du ska kolla på.

Även om det mesta ser bra ut med denna typen finns det ändå nackdelar.

Nackdelarna är att den är tung, kräver service, släpper ut avgaser och har hög ljudnivå. Dessutom är den inte miljövänlig och då kan användning av denna störa grannar, så ha hänsyn när du ska klippa busken.

Eldriven häcksax

Eldriven häcksax

Eldrivna häcksaxar har många fördelar. Bland annat är den miljövänlig men har ändå den kraft du önskar. Du behöver inte tänka på att batteriet ska ta slut utan du kan använda den så länge du har ström från ett eluttag, vilket borde vara väldigt vanligt.

Om du vill ha et långt svärd är det fördelaktigt med eldrivna häcksaxar, då de inte väger mycket till skillnad från andra typer.

En klar nackdel med denna är att du alltid måste ha tillgång till ett eluttag och därmed blir du begränsad i användningen. Sedan har du en sladd som är i vägen vilket kan vara bra att tänka på om du ska jobba kring större ytor.

Manuell eller vanlig häcksax

Traditionell häcksax

En manuell häcksax är bäst om du ska klippa mindre häckar eller om det är ett område som är svår att nå med den batteridrivna häcksaxen.

Oftast är dessa billiga att köpa in och kostar inte mycket. När du kollar i affärerna kan de nämnas som vanliga häcksaxar men vilket namn den har är av mindre betydelse. Om du vill köpa en sådan måste du tänka på att du inte kan ta dig an större buskar.

Hur fungerar häcksaxen?

Det finns många sätt en häcksax fungerar på eftersom att det finns olika typer och varianter. Den traditionella häcksaxen ser ut som en stor sax och den klipper tack vare den kraft du generar själv. Du håller den och klipper busken med den som du hade gjort om du hade haft en vanlig sax.

Detta är förstås ett tungt arbete och den sliter på kroppen ganska mycket. Därför finns det idag motoriserade häcksaxar. Dessa gör jobbet snabbt och smidigt samt mer mer precision.

De varianter som finns idag är elektriska, alltså batteridrivna eller sladdrivna, men också bensindrivna. De består av en motor som arbetar med att generera kraft så att bladet kan skära igenom busken eller de grenar du vill få bort. Bladet finns i olika längder och kallas även svärd.

Svärdslängden på din häcksax kan  vara avgörande för hur tung verktyget blir och hur enkel den är att arbeta med. Om du har stora grenar eller en större buske kan det vara bra att kolla på häcksaxar med bredare avstånd bland tänderna i bladet.

Tänk på häcksaxens svärdlängd

Du kanske inte har hunnit fundera på svärdlängden ännu eftersom att de övriga funktionerna är viktiga, men låt oss berätta varför svärdlängden är en av de saker som du bör tänka på först.

Klipper du ofta bredare eller större buskar kan en lång svärdslängd hjälpa dig att ta dig an större ytor där du klipper mer på en och samma gång. Du sparar alltså tid och kraft som du istället kan lägga på andra saker när du ändå arbetar med trädgården. Om du har en hög häck kan du till och med kolla på häcksaxar med teleskophandtag som vi nämner i vår bäst i test.

En kortare svärdlängd väger mindre medans längre svärdlängd på 730 mm, eller 73 cm, väger mer och påverkar totalvikten för häcksaxen.

Häcksax med kort svärd passar bäst ifall du ska arbeta med buskar och en häck som är svåråtkomlig. Tänk därför igenom häcksaxens svärdlängd så att du inte köper fel utan kan göra rätt val från början.

Bra säkerhetsfunktioner du måste ha på en häcksax

Det finns fyra säkerhetsfunktioner som kan vara bra att ha på din häcktrimmer. Om du inte har alla funktioner kan du istället välja en batteridriven häcksax som du tror kan göra jobbet enkelt och som har de flesta funktioner så att du slipper tänka på säkerheten.

 • Startspärr
  Detta är en av de viktigaste funktionerna som en häcksax måste ha. Startspärren består oftast av en knapp som måste hållas in för att starta motorn.
 • Knivskydd
  Knivskyddet sitter längst ut på svärden och tanken med denna säkerhetsdetalj är att den ska skydda knivarna om du nu av misstag råkar komma åt en sten eller vägg.
 • Knivstopp
  Denna funktion finns på alla häcksaxar. När du släpper handtaget kommer knivarna att stoppas omedelbart.
 • Handskydd
  Detta är en plastskärm som ligger placerad mellan handtaget som du håller i och själva svärdet. Skyddet ser till att skydda dina händer från svärdbladets knivar och även grenar.

Häcksax med vibrationsdämpare

Ska du använda din häcksax regelbundet eller flera timmar åt gången måste du tänka på antalet vibrationer. Om du inte gör det riskerar du att få ont i kroppen och det kan därför vara smart att välja en häcksax med vibrationsdämpare eller åtminstone en lågvibrerande häcksax.

Något som kan vara bra att känna till är att desto fler vibrationer häcksaxen gör, desto svårare blir den att hantera vilket kan ge dig fel klippning på dina häckar.

Tips på hur du kan klippa din häck

Trimma häcken

Om du inte känner till när din häck ska klippas kan du utgå från metoden ”Hur gammal är häcken” vilket innebär att desto yngre häck, desto fler trimningar under de första åren. Detta kan göras både under vintern men också vid våren.

Har du en stor häck kan den behöva klippas under sommaren också, så att den behåller formen.

Vilken typ av häck du har kan faktiskt påverka hur du ska klippa den.

En gammal häck som redan har form ska klippas regelbundet så att den inte växer allt för mycket för då finns det risk för att grenar och liknande sticker ut vilket kan vara krångligt att ta bort.

När du har valt häcksax är det bara att börja med att läsa instruktionerna om hur du använder den, därefter är det dags att ta på dig skyddskläder och skyddsutrustning som exempelvis hörselkåpa, glasögon och handskar. Sedan klipper du. Följ dessa steg om du vill ha extra tydlighet:

 1. Håll häcksaxen stadigt med båda händerna.
 2. Börja med att klippa från sidan, därefter nedifrån och upp.
 3. Tänk på att hålla häcksaxen rakt när du ska gå på ovansidan.
 4. När du är klar, kan du vattna häcken genom att ta fram din slangvinda.
 5. Tänk på att rensa upp grenar och skräp. Kör avfallet till återvinningsstationen eller lägg den i komposten.

Sammanfattning

Att välja en häcksax som vunnit ett bäst i test bör vara ett val som alla trädgårdsägare eller husägare bör tänka på. Med rätt trädgårdsverktyg och redskap blir arbetet i trädgården mycket roligare och du kan dessutom frigöra tid till andra saker.

Om du väljer att köpa en häcktrimmer ska du tänka på de saker som vi nämnde i våran köpguide som du hittar längre upp.

Vi baserar våra bedömningar på fakta och egna tester. Till skillnad från andra källor så testar vi faktiskt produkten själva och i det här fallet kunde vi testa olika häcksaxar eftersom att vi skrev artikeln när det var vinter, vilket är en bra tid på året för att klippa häcken.

Om du känner att artikeln är informativ och har gett dig mer information än vad du kände till innan du skulle läsa mer om att köpa en ny häcksax, får du gärna dela den på dina sociala medier. Då blir vi glada.

Frågor och svar om häcksax

Vilken häcksax är bäst i test?

Den bästa batteridrivna häcksax är från Bosch.

Hur slipar man en häcksax?

Du kan slipa svärdet genom att ta den till en verkstad som arbetar med trädgårdstillbehör.

Vilka fördelar finns det med batteridriven häcksax?

En batteridriven häcksax är trådlös och erbjuder stor flexibilitet och dessutom är de inte alls dyra vilket ger den många fördelar jämfört med bensindrivna alternativ.