Ångugn bäst i test

Under flera års tid har professionella kockar samt vanliga hushåll börjat använda ångugnar istället för vanliga ugnar. Det är en stor skillnad i maten och slutresultatet är helt annorlunda jämfört med vad du kanske är van vid. Läs mer

Ångugn bäst i test 2024

1. Siemens Ångugn

Siemens CD634GAS0 Rostfritt stål ångugn

Till mindre hushåll på 2-3 personer är det oftast inte behov för en jättestor ugn.

Och bor du i en mindre lägenhet har du kanske heller inte plats till de helt stora ugnsmodellerna. Därför är CD634GAS0 från Siemens med ett ugnsutrymme på 38 liter, ett bra val för dig eller er som vill ha plats till matlagning för 2-3 personer. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Miele Ångugn

Ångugn för inbyggnad för hälsosam matlagning med automatikprogram.

 • 7-segment-display med touchstyrning – EasySensor
 • Perfekta resultat – DualSteam-ångteknik
 • Enkel tillredning av en komplett rätt – menytillagning
 • Du kommer lyckas med alla maträtter – automatikprogram
 • Gott om plats – 40 l ugnsutrymme i rostfritt stål

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide: Köp marknadens bästa ångugn

Innan du ska jämföra olika modeller behöver du veta ett par saker om ångugn jämfört med den traditionella ugnen. Med traditionella ugnar sker matlagningen genom att maten värms upp från ugnens över och undervärme. Maten värms då upp från två olika håll men risken för detta är att maten blir torr. Har du lagat kyckling, fisk eller annat har du märkt att den kan bli lite torr när du vill ha den genomstekt. För att undvika detta kan du kolla på en ugn med ångfunktion.

En ångugn arbetar med att cirkulera vattenånga i en lägre temperatur. Matlagningen blir mycket mer nyttig eftersom det är varm ånga som ser till att maten lagas snabbare men fortfarande smakar gott och inte torrt. Dessutom bevarar ångan många av näringsämnena som finns i maten. Du kanske undrar hur, men en fördel med ångugn är att den arbetar bland annat i lägre temperaturer vilket gör att näringsämnena inte förloras eller ångas bort.

För att hitta rätt ångugn kollade vi på flera saker:

 • Pris – detta kan vara ett av de allra viktigaste faktorerna att ta hänsyn till. Hur mycket ska man lägga på en bra ångugn? Vilka fördelar finns det med en dyrare variant jämfört med en bra eller begagnad sådan?
 • Integrerad eller fristående? – om du inte vill ha en integrerad ångugn kan du köpa en fristående varmluftsugn. Då kan en bänkspis med ugn kanske vara rätt alternativ.
 • Märke – marknaden erbjuder olika märken, men de allra vanligaste är Husqvarna, Bosch, Siemens, Elecrolux m.fl. Vilken är bäst i test?
 • Installation – vi vill gärna ha en enkel installation. Att hålla på och krångla med komplexa lösningar är inte relevant.
 • Självrengöringsfunktion – flera modeller erbjuder rengöringsprogram vilket gör att du behöver tänka mindre på rengöringen. Men vill du verkligen betala mer för denna funktion?
 • Funktionalitet – fler program och funktioner är bra, för då minskar risken för att du skulle tröttna på matlagningen. Vilka funktioner som passar dig beror helt på ditt behov.
 • Storlek – Hur stor ska den vara? Kommer den passa i ditt kök eller behöver du göra förändringar?
 • Design – färg, design och hur stilren den är påverkar faktiskt vad du själv tycker men också dina gäster.

Eftersom att vi är måna om de olika produkterna som vi testar och vill alltid erbjuda rätt kvalitativ information till våra besökare, har vi gått igenom olika tester som andra har gjort för att få en första uppfattning. Vi har också kollat på de olika tillverkarnas webbplats och gått igenom olika produkters tekniska specifikationer för att veta mer om olika ångugnar och deras tekniska egenskaper. Därefter gick vi in och läste olika användare omdömen och recensioner från folk som faktiskt köpt en bra och billig ångugn. Vi gjorde detta för att få fler åsikter som kunde validera vårat testresultat och för att kunna erbjuda er som läser denna köpguide, en bra och informativ artikel som förhoppningsvis leder till att ni kan göra rätt beslut i valet av en ångugn bäst i test.

Oavsett om du letar efter efter en ångugn från Siemens, Electrolux eller Miele, kan vi rekommendera dig rätt om du först indenterar din budget och dina behov. Då blir utvärdering av val mycket enklare.

Hur fungerar en ångugn?

Om du alltid har haft en traditionell spis med ugn kan vi förstå att du är van vid den enkla ugnen för att tillaga olika maträtter men också för att kunna baka bröd, kakor och annat i den. Det kan därför kännas oroligt att gå över till en ny och moderne ångugn eftersom många frågor säkert uppstår. Frågor som du kanske inte har svar på själv, och har du inte nära till en butik som Elgiganten, NetonNet, Mediamarkt eller liknande, kan det vara svårt att se och jämföra olika modeller. Förhoppningsvis kan våran guide hjälpa dig att reda ut alla frågor.

En ångugn fungerar genom att du fyller på en vattenbehållare med vatten, innan ugnen sätts på för matlagning. Vissa modeller har inte en behållare utan där kopplar du in en vattenslang som medföljer, och då känner ugnen av hur mycket vatten som behövs. När ugnen värms omvandlas vattnet till ånga vilket är det som får matlagningsprocessen att gå igång.

Eftersom att dagens ångmaskiner är smarta och har stöd för olika program, lägen och värmenivåer finns det olika nivåer att välja mellan. Olika ångnivåer har olika namn beroende på vilken tillverkare du väljer att köpa från. Generellt kan man säga att det finns full ånga, mellan och låg ånga.

Du kan i ångugnen också använda de vanliga funktionerna som över- och undervärme, samt varmluft. Dessa går att använda tillsammans och rekommendationen är att du gör det, beroende på vilken mat du tillagar.

Det finns en tabell som berättar vilken grad och nivå på ånga du ska använda vid olika rätter. Du kan dock prova dig fram och använda olika ångugns recept.

 • 100% ånga – används när du tillagar kyckling, fisk, grönsaker, ris, potatis.
 • 50% ånga – detta är bäst för att få jämn och bäst värmeluftfördelning när du ska värma mat.
 • 25% ånga – passar bäst när du ska baka bröd och vill ha den krämiga känslan kvar på insidan, men en krispig yta.

Som du ser finns det olika nivåer att använda sig av vid olika maträtter men inget är lika kul och spännande som när du själv provar och testar dig fram. Det kan därför vara bra att köpa en receptbok som fokuserar på smart och hållbar matlagning med ångugn.

Fördelar med ångugn

Att laga de flesta av dina maträtter i en ångugn har många fördelar när det gäller att bevara smaken, men det finns också fördelar kring näring och hälsosamhet. Att använda ånga eller varmluft kan bidra till nyttigare matlagning som är bättre mot kropp och hälsa. Det vet vi som älskar att använda varmluftfritösen Airfryer som använder sig av varmluft istället för olja, för att fritera och tillaga mat.

Men fördelen är mer än så. Ångan hjälper till att bevara näringsämnena i grönsakerna, köttet samt andra råvaror, genom att aldrig värma mer än en viss nivå. Om du ställer in ugnen så att den värmer på över 100 grader kommer näringsämnen att förloras men genom att använda lägre temperaturer vilket du gör i en ångugn, bevarar du alla näringsämnen som annars hade gått förlorade.

Du kan dessutom hjälpa dig själv att spara tid och pengar på att inte behöva laga ny mat lika ofta. Du kan nu värma matrester genom ångugnen och smaken blir nästan som ny mat. Du slipper få torr mat som du annars hade fått i mikron.

Flera ångugnar bäst i test har även stöd för andra funktioner, som exempelvis självrengöring. De har en funktion som heter pyrolytisk självrengöring. Detta innebär att matrester, fett, smuts och annat bränns. Du torkar bara upp resterna med en trasa och behöver inte ha speciella medel eller liknande som dessutom kan upplevas som irriterande mot hals, ögon och näsa när du arbetar med rengöring.

Nedan är en lista på några av fördelarna med en bra ångugn. Det finns självklart fler fördelar än de vi har listat men för att kunna begränsa oss tog vi upp topp 5 bästa fördelarna:

 • Hälsosamt – När du lagar mat med ånga bevaras näringsämnen som vitaminer och andra saker på ett bättre sätt.
 • Användarvänlig – Det är verkligen smidigt att använda en ångugn.
 • Variation i smak – Du kanske är van att alltid använda en vanlig ugn, men med en ångugn får du smaka på råvarorna på ett bättre sätt.
 • Enkel rengöring – Pyrolytisk rengöringsfunktion är väldigt eftertraktad. Välj en modell med denna och betala gärna den extra tusenlappen.
 • Goda matrester – Det ska vara roligt att äta gårdagens mat. Det är inte alltid att man hinner, orkar eller vill laga ny mat varje dag. Värm gårdagens mat utan att den ska bli torr.
 • Lång livslängd – En bra ångugn håller i minst sex år, vilket är länge nog innan du tröttnar på nuvarande modell och behöver byta ut den.
 • Prisvärd – Detta är en av de viktigaste fördelarna, men vi valde att lägga den sist. Pengar är inte allt men en prisvärd ångugn håller länge och du kan variera maträtterna otroligt mycket.

Ångugnens olika funktioner

Precis som andra köksmaskiner och apparater finns det olika funktioner som en ångugn har. Vilka funktioner som passar dig beror lite på din budget och dina behov. Vad som funkar för dig eller är aktuellt för dig behöver inte fungera för någon annan. Det är därför det kan vara svårt att köpa en ångugn i butik utan att säljarens åsikt påverkar dig på ett sämre sätt. Välj därför en ångugn från ett bra märke, men tänk på vilka funktioner du behöver.

 • Förinställda program – om du vill göra matlagningen enklare och roligare kan du välja förinställda program för att få variation i maten.
 • Snabb uppvärmning – vänta inte på att köttet eller att grönsakerna ska tina upp flera timmar. Lägg in de i ångugnen och tillaga direkt.
 • Självrengöring – som vi nämnde ovan är det viktigt med Pyrolytisk självrengöringsfunktion så att du kan lägga tid på roligare saker.
 • Säkerhet – många stänger av sig själv efter att ha varit igång en stund utan att mat lagas.
 • Barnspärr – Dagens ångugnar har en värmeskyddad ugnslucka och det finns en säkerhetsspärr som gör att barn inte kan bränna sig eller öppna den. Förlita dig dock inte på enbart denna funktionen utan håll alltid barn och obehöriga från köket.
 • Displayskärm – vill du se temperatur, bilder från det förinställda programmet, timer m.m, satsa då på en med stor och fin displayskärm.
 • Sous Vide – passar dig som vill laga professionellt god mat.

Variera matlagningen med en ångugn

Genom att använda en ångfunktion kan du variera matlagningen enormt. De flesta ungar med ångfunktion har också alla andra vanliga funktioner som en vanlig ugn har. Det kan vara bland annat varmluft, över- och undervärme, grill, krispighet m.m vilket gör att du kan laga alla tänkbara maträtter. Vill du exempelvis ångkoka kycklingen men ge den lite krispigare yta kan du avsluta med övervärme.

Om du satsar på en variant med sous vide kan du tillaga råvaror i vakuumpåsar. Det är en ny teknik där du lägger påsarna i vattenbad i en lägre temperatur. Du väljer själv om den ska laga i 30 minuter eller flera timmar. Fördelen med att satsa på Sous vide är att du inte behöver flera maskiner hemma och kan spara plats.

Vi läste vad en användare hade skrivit och de skrev följande: ”Ångugnen har många funktioner men är fortfarande väldigt enkel att använda. Möjligheten till att ånga maten eller laga den som innan istället för att ha flera köksapparater är väldigt smidigt. Väldigt enkel rengöring måste också tilläggas”.

Frågor och svar

 1. Vilken ångugn är bäst?
  Marknadens bästa ångugn är den som passar dina behov och som ryms inom din budget. Vi rekommenderar dock denna från Electrolux.
 2. Varför ska man ha en ångugn?
  Fördelarna väger över nackdelarna varje dag och om det är första gången du ska köpa en ångugn förstår vi att du har många frågor men fördelarna är många. Se ovan.
 3. Hur fungerar en ångugn?
  Genom att värma vatten och laga maten med varmluft från ångan får du ett slutresultat och det är den färdiga maten.
 4. Vad för rätter kan jag laga i en ångugn?
  I en ångugn kan du laga de flesta rätter som du annars lagar i en vanlig ugn.
 5. Kan vem som helst köpa en ångugn?
  Självklart kan du göra det. Välj någon modell av de som vi rekommenderar allra mest, läs produktbeskrivningen och om du känner dig nöjd är det bara att klicka hem produkten. Våra personliga favoriter är Electrolux, Bosch, Siemens och Husqvarna.
 6. Är det nyttigare med ångugn än vanlig ugn?
  Studier visar att näringsämnena som finns i maten inte bryts upp vid tillagning med ånga. När du väljer att laga mat vid en vanlig ugn använder du höga temperaturer vilket gör att alla vitaminer och mineraler löses upp.