TENS-apparat bäst i test 2024

TENS-apparat (Transkutan Elektrisk Nervstimulering) är en apparat som används för att lindra smärtor i musklerna. Det kan användas för att behandla både långvariga men också kortvariga smärtor. Många som använder tens-apparater har muskelsmärtor men det kan också vara andra smärtor som man har som man vill lindra. Läs mer

Tens-apparat bäst i test 2024

1. Beurer EM49

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Beurer EM 59

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Omron E3 HVF021 E

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Cefaly Easy

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Beurer EM80

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

6. Beurer EM 29

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

7. Bluetens Classic

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

8. Therabody PowerDot 2.0 Uno

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide: Välj rätt TENS-apparat

Att välja rätt muskelsimulator kan vara avgörande om du vill bli kvitt dina muskelvärk.

Men först behöver du veta vad det är du ska leta efter. Vilka funktioner ska den ha? Vad är tänkt att göra med den? Vilket användningsområde? Detta är bara några av de olika frågor som kan vara bra att känna till innan köp.

När vi kollade igenom muskelsimulator bäst i test hittade vi några olika varianter. De saker som vi kollade på i vårat test är följande:

Pris

Beroende på vilken smärtlindrade du ska ha kommer du behöva tänka på att avsätta en budget för ditt nya köp. Tens-maskiner kostar allt ifrån 600-2000 kr.

Styrka

Styrkan kan vara viktig att tänka på beroende på användningsområde. Ska du köpa tens-maskin till företaget eller till din klink om du nu är en massör, då behöver du välja rätt variant.

Jämför därför olika enheter så att du kan se vilken styrka de har.

Elektroder

Det kanske allra viktigaste tillsammans med priset är antalet elektroder och deras livslängd. Hur många elektroder din nya tens-apparat har kan vara avgörande om du vill behandla ett större område samtidigt, exempelvis om det är ett större muskelområde.

Livslängden på elektroderna kan också vara avgörande om du vill att de ska hålla länge. Är du inte intresserad av att betala dyrt för nya kan detta vara viktigt att tänka på innan ditt köp.

Funktioner

Många TENS-maskiner har förprogrammerade program som låter dig välja bland olika inställningar. Detta kan vara bra om du inte har använt en sådan apparat sedan innan. Men det finns även andra funktioner som du kommer att upptäcka som nyttiga och användbara. Det kan vara skärmen, knappar och lampor.

Märke

På Produktlistan.se skriver vi mycket om Beurer som märke men det finns en tanke med det. Beurer har väldigt bra produkter och deras tens-apparater håller hög kvalité.

Storlek

Oftast är de små i storlekarna vilket gör att du kan ta med dig de när du reser eller åker på semester. Dessutom bör du ändå sitta ned eller ligga ned i en bra position när du använder tens-apparaten och då  vill du inte att en den ska ta massa utrymme.

Batteritid

Ska du köpa en variant som har uppladdningsbara batterier eller där du behöver byta batterier? Det mest ekonomiska är det förstnämnda men de varianterna är lite dyrare än de andra. Dock kan det vara bra att fundera på denna faktor lite mer.

Användningsområde

Läs alltid manualen innan du använder din TENS-apparat. Du vill inte använda den på fel kroppsdel så därför kan det vara bra att läsa instruktionerna. Är du osäker kan du alltid vända dig till vårdcentralen eller en läkare för rådgivning.

Garantier

Elektriska apparater kan gå sönder. Det kan finnas usrprungsfel som man inte upptäcker tills det att produkten testas. Då kan det vara bra att du har garantitid så att du kan vända dig till tillverkaren eller inköpsstället om något är fel på apparaten.

För att hitta aktuella garantier får du läsa produktbeskrivningen eller besöka tillverkarens webbplats eller läsa deras manualer. Där framkommer det hur lång garantitid det är och vad den omfattar.

Recensioner

Jag kollar recensioner på nästan allt jag köper. Recensioner är ett bra sätt att snabbt identifiera populära produkter. Dock får man ta de recensioner som finns, med en liten nypa salt. Många som är nöjda lämnar sällan sina kommentarer medans de som är missnöjda alltid skriver mest.

Vad är en TENS-appparat och hur fungerar den?

En TENS-apparat arbetar med att skicka ut små elektriska impulser via elektroder som du sätter på kroppen. Kroppen tar då emot dessa signaler och som en försvarsmekanism frigörs endorfiner. Detta lindrar smärtan och muskelvärk.

Om du tränar mycket eller arbetar med fysiskt krävande jobb och ofta känner att du har ont i kroppen, kan en bra tens-apparat lindra dina smärtor. Egentligen skulle du kunna använda dig av avkoppling genom att sitta i en massagestol för att koppla av och vila muskler.

Får man ont när man använder en TENS-apparat?

När man använder TENS-apparater ska det inte göra för ont om man inte kör på hög volt. Det kan såklart vara känsligt och variera beroende på hur mycket man tål eller hudtyp. Tänk på att placera elektroderna på rätt ställe.

I början kan det upplevas som lite obehagligt men den känslan övergår till att kännas skönare när du väl vant dig.

Om du använder TENS eller EMS kan du uppleva vissa skillnader i om det gör ont eller inte men börja alltid med den lägsta styrkan och öka succesivt. Kroppen anpassar sig och hinner då följa med förändringar och signaler som apparaten skickar ut.

För- och nackdelar med att använda en tens-apparat

Det finns många bra användningsområden och fördelar med att använda en TENS-apparat. Har du mycket muskelvärk och känner att en vanlig massage inte hjälper? Då kanske elektroderna från tensen hjälper att lindra muskelsmärtorna.

Fördelarna är bland annat:

 • Lindrar muskelvärk.
 • Smidig liten apparat.
 • Funkar för många kroppsdelar.
 • Enkel att använda.

Nackdelarna är:

 • Mycket att hålla koll på.
 • Du behöver rengöra plattorna.
 • Tar tid att hitta rätt styrka och inställning.

En tens-apparat ska inte användas för länge eller för ofta. Rådgör alltid med en läkare eller expert innan du ska använda den. Låt inte obehöriga använda den.

Om du är osäker ska du låta bli att använda den.

Sammanfattning

De flesta har inte använt en tens-apparat sedan innan. De kanske är första gången du hör om de men för de som upplever muskelsmärtor kan detta vara ett bra sätt att snabbt bli kvitt muskelvärk. Om du dessutom inte har provat andra metoder för att lindra dina muskelvärk kan detta snabbt ge den önskade effekten.

Att välja den bästa apparaten kan däremot vara lite svårare, eller iallafall krångligare för den som är ovan och som inte har koll på vilka funktioner man ska titta efter.

Vi har skrivit en köpguide som förklarar samtliga delar, för att du på bästa sätt ska kunna hitta rätt apparat som passar dina behov. Tänk även på att den dyraste inte alltid är den bästa men kompromissa inte med kvalitén. Köp endast den produkt du själv skulle vilja ha och är nöjd med, oavsett vad en enskild recension eller ett test säger.

Frågor och svar om TENS-apparat

 1. Vilken tens-apparat är bäst?
  Den bästa tens-apparaten enligt vårat test är den från Beurer.
 2. Vad kostar en tens-apparat?
  De ligger på 800-2000 kr.
 3. Hur länge kan man använda tens?
  Använd den inte för länge, maximum 30 minuter per behandling.
 4. Gör det ont med tens?
  Till en början kan det upplevas obehagligt men man vänjer sig snabbt.
 5. Är det farligt att använda en TENS-apparat?
  Nej, egentligen är det inte farligt att använda en tens-apparat som vuxen.
 6. Kan vem som helst använda tens?
  Barn ska undvika detta. Vuxna kan använda tens på läkarens rekommendationer. Har du problem med hjärtat eller har pacemaker ska du INTE använda tens.

Använd aldrig en TENS-apparat om du har problem med hjärtat eller om du har en pacemaker. Rådfråga alltid läkare innan användning.