Mjölkskummare bäst i test

Tycker du om att dricka kaffe med tjockt mjölkskum? Då är du inte ensam om det. Att dricka vanligt svart kaffe funkar då och då, men en riktigt härlig Cappuccino eller Caffe Latte är nåt som alltid går att avnjuta, oavsett tid på dag. Läs mer

Mjölkskummare bäst i test 2024

1. Melitta Cremio II

Melitta Cremio® är en elegant mjölkskummare som erbjuder både användarvänlighet och kvalitet för att lyxa till din kaffekonsumtion.

Med en kapacitet att skumma 100-150 ml mjölk och värma upp 100-250 ml mjölk är den anpassad för olika typer av kaffeentusiaster.

Det betyder att oavsett om du vill njuta av en latte macchiato eller cappuccino på morgonen, eller lägga till kallt mjölkskum i dina efterrätter, klarar Cremio av att leverera det. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Severin SM3587 Spuma 700 Plus

En mjölkskummare av märket Spuma Plus från Severin, kan utföra en mängd olika funktioner.

Den är kapabel att skumma både varm och kall mjölk till ett krämigt mjölkskum, och kan också värma upp till 700 ml mjölk. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Caso Fomini Crema

Fomini Crema från tyska Caso är en stilig och högpresterande mjölkskummare som erbjuder användarna fördelarna med enastående design och effektiv funktionalitet.

Om du är en kaffeälskare som vill ha det där lilla extra i dina drycker, eller bara njuta av något gott, är denna mjölkskummare definitivt en att överväga.

En av de mest framstående egenskaperna hos Fomini Crema är dess design. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide – att välja den bästa mjölkskummaren

Mjölkskummare bäst i test

Att hitta den bästa mjölkskummaren som passar dina behov ska inte vara svårt. Visst skulle det funka att du går in och kollar en butik och ser vad det är de säljer, men garanterar det dig att det är marknadens bästa variant eller är det de varor som butiken har kvar som de inte fått sålt sedan innan?

Om du vill vara säker på att ditt nybryggda kaffe ska bli gräddigt och få gott mjölkskum och se ut som du vill att den ska se ut, ska du välja en bra mjölkskummare som har många olika funktioner, så att du inte blir besviken på ditt köp.

När vi genomförde vårt oberoende mjölkskummare test kollade vi på dessa saker:

Pris

Vanligtvis vill man inte lägga mycket pengar på kaffetillbehör när man ska köpa in dessa. Kaffe är något man ändå köper på ett café då och då men ska du dricka mycket kaffe hemma och vill variera den, kan det vara en bra idé att köpa en mjölkskummare som håller bra kvalité. De kostar oftast några hundralappar vilket egentligen inte är mycket pengar.

Runt 500 – 1 000 kr är ett bra pris på en automatisk mjölkskummare.

En manuell mjölkskummare är dock billigare så vill du inte lägga mycket pengar på den ska du kolla på ett sådant alternativ.

Kapacitet

Många mjölkskummare ha en kapacitet på 250 – 500 ml, alltså 2.5 deciliter till 5 deciliter. Det finns även mindre alternativ, likaså som det finns större som passar restauranger och butiker.

Att låta kapaciteten styra ditt val är inte det smartaste, iallafall inte enligt mig. Det finns många andra faktorer att ta hänsyn till som är mer viktiga.

Märke

I min mening är Melitta det bästa märket tillsammans med Caso. Deras mjölkskummare har inte bara bra tekniska specifikationer, men det är totalt över 40 personer som har skrivit positiva omdömen om deras produkter.

Detta borde ändå betyda att de håller bra kvalité och är prisvärda.

Program

De elektriska/automatiska mjölkskummare har många förvalda program som är enkla att använda. Om du vill ha cashew-mjölk skumning eller välja mellan lätt och hård skummning ska du kunna välja inställning helt själv.

Om ni är flera som ska använda den och dina barn dricker varm choklad eller mjölk kan det vara värt att tänka på detta.

Rengöring

Att rengöra en mjölkskummare tar inte många minuter. Välj därför en som har non-stick beläggning som är enklare för rengöring så att inget fastnar på botten.

Du får inte stoppa den i diskmaskinen om det inte står på den att den tål den typen av tvätt.

Design

Jag personligen föredrar stilrena köksvaror. Oavsett om jag ska köpa en kaffemaskin eller något annat till köket, så väljer jag en stilren design.

Att välja mjölkskummare som passar in med övriga köksmaskiner är att föredra så att produkten smälter in. Annars måste du ställa den i ett skåp och då tar den lite plats. Men om du ska välja en sladdlös kan du ställa den vid mikrovågsugnen då det är en naturlig plats, eller nära kaffemaskinen.

Kvalitet

Välj den bästa mjölkskummaren. Gör det, för då får du en produkt som håller länge, oavsett om du bara använder den en gång i veckan eller flera gånger per dag.

Att spara på pengarna och köpa en billig variant som går sönder efter ett tag, är inget bra eller smart val. Tänk också på att kvaliteten ska ge avsmak i mjölkskummet.

Hur fungerar mjölkskummaren?

En elektrisk mjölkskummare arbetar med en liten motor som vispar mjölken tillräckligt mycket till ett bra skum. Även om du använder en handhållen och manuell mjölkskummare ska du ändå uppnå samma slutresultat. Dock finns det mjölkskummare med uppvärmningsfunktion som ser till att värma mjölken. Beroende på vilket märke du väljer kan du köpa en som har stöd för att justera värmen så att du får mjölken i rätt temperatur.

Ska du dricka cappuccino eller caffe latte vill du säkert skumma mjölken annorlunda och då är det bra om du vet vilken mjölkskummare bäst i test du bör välja.

Olika typer av mjölkskummare

Det kan vara bra att känna till att det finns olika varianter av mjölkskummare. De är automatiska, manuella och handhållna, men alla har samma funktion och det är att skumma mjölk med hjälp av kraft och få in luft som gör mjölkskummare lite tjockare.

Vilken som är bäst eller mest lämplig beror lite på din budget och dina behov.

Om du driver ett café eller en restaurang måste du köpa en automatisk mjölkskummare. Både IKEA och Jula har mjölkskummare som du kan köpa om du inte orkar vänta på din beställning när du ska handla på nätet.

Elektrisk mjölkskummare

Elektrisk mjölkskummare

Elektriska mjölkskummare är väldigt effektiva då storleken är liten och kompakt. De passar de familjer som älskar att dricka mycket kaffe och som ibland vill få till cappuccino.

Ska du skumma mjölk kan du välja denna även om den är lite dyrare. Fördelen är att den är elektrisk och har många förvalda program. Du slipper dessutom betala för kaffe som du köper i cafét eftersom du med den elektriska mjölkskummaren kan få samma goda smak som du längtat efter.

Handhållen mjölkskummare

Handhållen mjölkskummare

Dessa är de billigaste typerna av mjölkskummare och kostar ca 50 kr på Media Markt. De är enkla och du måste själv hålla i vispen för att skumma mjölk.

Jag rekommenderar inte denna variant om du ska vispa mycket mjölk då det tar lång tid tills mjölkskummen blir klar.

Vem har mest användning för mjölkskummaren

Om du har en bra mjölkskummare kommer du använda den till mycket. Allt ifrån varma drycker som varm choklad, varm mjölk till god kaffe.

Det som är bra är att du kan använda den till väldigt mycket och ska du använda den ofta rekommenderas det att du köper elektrisk mjölkskummare som har fått goda omdömen och recensioner.

Använd den bästa mjölkskummaren till olika kaffesorter

Det finns olika kaffesorter som du kan använda mjölkskummaren till. Hur du gör det beror lite på dina egna önskemål men du kan alltid följa generella recept.

Här är några av de vanligaste kaffedryckerna:

  • Capppucino
    Detta är ursprungligen en italiensk dryck. Den består av varm mjölk, skummad mjölk och espresso. Du kan även addera lite kanel eller en liten mängd kakao på toppen.
  • Macchiato
    Även denna dryck är italiensk och består av skummad mjölk med espresso. Mjölken tar upp en stor mängd av behållaren och espresson är väldigt lite.
  • Latte
    En mycket vanlig dryck som finns på alla caféer. De flesta som har smakat Caffé latte tycker att den är god men andra håller inte alltid med. Den består av en fjärdedel espresso och varm mjölk med en liten mängd skum. Man kan även här addera lite kanel på toppen.

Kaffe i sig är inte italienskt men det är många drycker som har uppfunnits i Italien och du kan till ovanstående drycker använda dig av en nespresso mjölkskummare.

Skillnaden på en dyr och billig mjölkskummare

För många år sen var mjölkskummaren en dyr köksredskap. Det var få svenska hushåll som hade en sådan hemma och de fanns främst på olika caféer.

Dock ser det annorlunda ut idag då allt fler äger en mjölkskummare eftersom att det går att göra så mycket med den. Dessutom är de billiga att tillverka och det gör att företagen sänker sina priser för att ta fler marknadsandelar.

Välj därför inte den dyraste mjölkskummaren eftersom att den oftast gör lika bra jobb som en billig sådan. Men köp inte den billigaste heller. De är inte alltid bra och som vi nämnde lite längre upp i artikeln är det inte säkert att de billiga varianterna har bra garantitid. Det är något du får överväga själv.

Rengöra en mjölkskummare

Det finns många sätt att rengöra en mjölkskummare, även om de flesta sätten liknar varandra.

Det kan dock upplevas som en tråkig och irriterande uppgift och många har länge frågat oss om det är möjligt att tvätta skummaren i en vanlig diskmaskin. Det enkla svaret är väl nej, men det är nåt du måste kolla upp själv då det kan skilja sig åt beroende på modell.

Kolla även så att mjölkskummaren har en nonstick-beläggning som du enkelt kan rengöra. Då slipper du att saker ska fastna på den.

Att rengöra en mjölkskummare tar ca 6 minuter. Det är bara att ta lite diskmedel och tvätta av insidan och utsidan. Tänk på att inte tvätta den i allt för varmt vatten men tillräckligt varmt för att mjölkrester ska bort.

Sammanfattning

Att ge dig som besökare en rättvis bild av alla mjölkskummare är vårat mål. Även om vi inte riktigt kan testa alla varianter som finns har vi iallafall kunnat testa 20 olika varianter, både elektriska och manuella mjölkskummare.

Vi har försökt att objektivt ge våra omdömen på olika produkter och som du märker har vi betygsatt enligt våra kriterier och utfört djupgående tester med fokus på användarvänlighet och pris som det viktigaste.

Att sitta och göra olika tester och undersöka olika produkter tar tid. Men det är lite därför vi har gjort detta, så att du inte ska behöva göra det.

Förhoppningsvis har våran köpguide varit till stor hjälp inför valet och kvalet av den bästa mjölkskummaren. Kom ihåg att tänka på användarvänlighet och pris. Det är i slutändan dessa två saker som kan avgöra om det blir ett köp eller inte.

Frågor och svar om mjölkskummare

Vilken mjölkskummare är bäst i test?

Den bästa mjölkskummaren i test 2024 är Melittas som är vår klara favorit.

Vad kostar en billig mjölkskummare?

En billig mjölkskummare kostar 400 kr och finns att köpa hos våra samarbetspartners.

Kan man köpa en Melitta mjölkskummare på nätet?

Ja självklart är det möjligt att köpa en mjölkskummare från Melitta.

Kan man använda en mjölkskummare till att värma mjölk?

Det går bra att värma mjölk med en mjölkskummare om den har stöd för det i de förvalda programmen.