Om du ofta upplever att du är frusen eller har rygg- och nackvärk kan en värmedyna bäst i test göra stor skillnad för att hålla dig varm och lindra dina smärtor. Värme ger dig ökad blodcirkulation och är en metod för att behandla smärtor och besvär i både rygg, nacke och andra kroppsdelar.
Det finns många andra fördelar med värmedynan, speciellt om du väljer att ligga ner och använda den på andra delar av din kropp för ökad avslappning.
Marknaden erbjuder många olika varianter och storlekar. De går att kategorisera de ytterligare då det finns elektriska värmedynor och värmefiltar, men också vetevärmare som är den naturliga varianten. De kommer med olika för- och nackdelar.
I detta test har vi valt att gå igenom tidigare produktrecensioner, tester och olika värmedynor som finns på marknaden. Vi nöjde oss inte riktigt med att bara läsa information, istället åkte vi och köpte en värmefilt och beställde hem den andra, som vi presenterar här i artikeln.
Värmedyna bäst i test 2023
1. Beurer HK Comfort

Mjuk och skön värmedyna i mikrofiber med avtagbar strömkabel, Maskintvättbar i 30 °C, elektronisk temperaturkontroll med 3 belysta temperaturlägen. Automatisk avstängning efter ca 90 minuter. Läs mer
2. Beurer TS15

Bäddvärmare från Beurer med tre temperaturinställningar. Inkluderar avtagbar kontroll och går att tvätta i maskin. 150 x 80 cm.
3. OBH Nordica Relief 4010

30 x 40 cm stor värmedyna i polyestertyg med praktiskt spännband. Värmen kan bidra till att lindra stela muskler och värk.
Tre temperaturinställningar, automatisk avstängning efter tre timmar samt överhettningsskydd.
Dynan har avtagbar strömbrytare och tål maskintvätt i max 40ºC.
Köpguide – välj rätt värmedyna

En värmedyna bäst i test gör mer än att värma upp din kropp när du fryser. Den kan faktiskt lindra smärtor och värk. Har du ont i nacken eller ryggen och känner dig stel, kan du med hjälp av en bra värmefilt se till att värma den kroppsdelen så att du inte fryser. Det som händer är att blodcirkulationen ökar och du blir snabbt kvitt dina värk.
Värmedynor är också bra för kvinnor som har mensvärk då det lugnar ner musklerna som annars spänns.
Är du inte säker på vad du ska kika på när du ska välja en värmedyna bäst i test kan du läsa våran köpguide som vi har skrivit efter att ha testat olika varianter själva. Vi har testat både elektriska och icke-elektriska som du enkelt värmer i mikron.
Pris
Som tur är värmedynan inte dyr att köpa. Den bästa varianten kostar strax under tusenlappen och detta är ett väldigt bra pris. Ska du köpa värmedyna från Elgiganten behöver du ändå räkna med att betala 400-500 sek.
Märke
Beurer är ett bra märke som tillverkar många olika värmedynor och värmekuddar. Även OBH Nordica är bra men också Melissa.
Välj inte märke enbart för värmedynans design. Tänk istället på funktion och kvalitet.
Elektrisk värmedyna
Om du ska köpa en elektrisk värmedyna måste du tänka på att alltid ha nära till ett eluttag. Den ger snabb värme och värmen håller i sig länge och med hjälp av kontrollen eller reglaget kan du själv justera hur varm den ska bli.
Ska du vila en stund eller sova ska du inte ha den på slagen.
Vetevärmare
Dessa varianter är billigare än elektriska. Du kan värma de i mikron och sedan är det bara att lägga den på det område på kroppen som du vill värma eller där du har mest ont.
Vetevärmare kan lukta lite så tänk på detta.
Garanti
Ska du köpa en billig elektrisk värmedyna bör du kolla upp garantitiden.
Vanligtvis är det ca 1 års garanti och den kan komma till användning om du får problem med exempelvis sladd eller värmefunktion.
Värmeläge
En elektrisk värmedyna har många olika värmelägen som du kan använda beroende på behov.
Det som är mest vanligt är att man har låg, mellan och högsta värmegrad som man kan ställa in på.
Vilka sorters värmedynor finns det?
Som vi nämnde ovan finns det två olika sorters: elektriska värmedynor och vetevärmare.
Jag personligen föredrar elektriska värmedynor eftersom att de håller värmen längre. Att själv kunna kontrollera värmeläge är också smidigt och därför tycker jag att det är ett bra köp. Om du känner någon som har en sådan hemma kan du fråga om du kan göra en värmedyna test för att kolla vilka funktioner den har och om du kan tänkas dig köpa en likadan.
Använd en värmedyna för smärtlindring, avslappning och uppvärmning
En värmedyna går att använda till många olika saker. Har du ont i muskler och leder kan värmedynan arbeta för att lindra smärtan och förebygga nya värk och sjukdomar.
Den går också att använda i samband med massage och avslappning. Har du använt en bra massagedyna och upplevt hur bra den mjuknar upp kroppen och ger dig god avslappning? Då bör du definitivt testa en värmedyna som adderar extra värme till kroppen.
Om du tränar mycket, arbetar hårt eller sitter still i jobbet en hel del kan en värmedyna ge god uppvärmning till kroppen. Sätt dig i soffan och slå på dynan.
Värmedyna för nacke och axlar
En värmedyna går att placera på nacken och dina axlar om du upplever smärta och värk.
Många som tränar mycket eller arbetar med fysiskt tunga jobb brukar få problem med nacken och axlar om de regelbundet utsätter sig för fysisk påfrestning i form av ansträngning. Detta gör att musklerna drar ihop sig eller att muskelcellerna bryts ned. Risken för inflammation kan uppstå men för att lindra detta och förebygga skador bör du regelbundet använda en värmedyna för att behandla detta område.
Träna rätt och tänk mycket på din hälsa. Det är det viktigaste du kan göra för att lindra smärtor i nacke, axlar men också ryggen.
Värmedyna till bilen
Många värmedynor, iallafall de modeller som vi kikat på, har stöd för olika adaptrar som du kan koppla på. Oftast räcket det med en 12v-adapter så att du kan använda din värmedyna i bilen.
Placera den i förarsätet eller passagerarsätet och därefter är det bara att slå på den. Då får du den värme du efterfrågar. Dock har de flesta bilar sätesvärmare där fram och nyare bilar har det därbak också. Är det verkligen smart då att köpa värmedyna bil?
Därför bör du köpa en elektrisk värmedyna
En elektrisk värmedyna har många fördelar och det skadar inte kroppen om du använder den ofta. Du behöver heller inte stå och värma en vetevärmare i mikron som sedan luktar en hel del.
Värmedynan kan användas direkt genom den fjärrkontroll som medföljer. Det är inte svårt att använda den och du kan själv bestämma hur mycket värme du vill ha och var du ska placera den på din kropp.
Gamla värmedynor måste värmas upp och det tar tid vilket gör att du måste stå och vänta tills den blir klar. Blir den för varm kan du inte använda den utan då får den svalna och då förlorar den mycket värme och då behöver du upprepa processen igen.
Istället för att hålla på att värma din värmedyna kan du köpa en elektrisk värmedyna billigt så att du slipper tänka på värmen. Du behöver inte oroa dig för att den ska bli för varm heller, då de flesta är utrustade med automatisk avstägningsfunktion, men kolla upp detta innan ditt köp ändå.
Att tänka på vid användning av värmedyna
När du använder olika värmedynor måste du följa säkerhetsanordningarna som medföljer. Men utöver det krävs det att du tänker på sunt förnuft så att du inte använder den fel eller skadar din nyköpta produkt.
- Använd inte en trasig värmedyna då den kan gör mer skada än nytta.
- Tänk på att inte placera värmedynan på blöta områden eller objekt.
- Råkar du spilla vatten eller mat på den måste du dra ut sladden som går till vägguttaget.
- Om kabeln är skadad ska du inte använda värmedynan.
- Är din värmedyna inte märkt med CE-märket ska du inte använda den.
Ska barn använda värmedynan? Kolla först om det finns en åldersgräns.
Rengöra din värmedyna
En värmedyna rengörs inte på samma sätt som andra plagg.
Du kan inte tvätta den i tvättmaskinen eftersom att den innehåller sladdar och värmeelement.
Det bästa du kan göra är att INTE använda den i samband med när du dricker vatten eller äter mat. Då minskar du risken för att spilla på den. I värsta fall kan du alltid ta en trasa och torka av den. Annars är det bästa att använda en handhållen steamer för att ånga den.
Sammanfattning och källor
Vi förstår att många letar efter en bäst i test värmedyna men det är bara få som köper den. De flesta köper en billig värmedyna som inte är lika bra och sedan blir de besvikna. Vi vill att du undviker detta och gör rätt köp från början.
Det är av den anledningen som vi har skrivit denna köpguide så att du kan hitta rätt produkt och när du ändå ska betala runt tusenlappen eller lite under det, kan det vara bra om du gör rätt köp.
Att använda en värmedyna passar dig som är ung men också äldre. Du kan ta med dig den nästan överallt, oavsett om det är till jobbet, resan eller stugan. Bara du har eluttag kan du använda den. Det är just det som utmärker en värmedyna bäst i test.
När vi letade information kollade vi på olika tester och produktomdömen. Vi kollade även på vad några andra sidor hade skrivit, som exempelvis ”ExpertReviews UK”. De hade listat olika modeller som vi läste igenom men som vi inte tyckte passade den svenska marknaden, och där av fick vi själva hitta de som passar svenska hushåll bäst.
Frågor och svar om värmedyna
Vilken värmedyna är bäst i test?
Beurer har den bästa värmedynan på marknaden.
Vad kostar en värmedyna?
En värmedyna som är bäst i test från Beurer kostar mellan 500 – 1000 kr.
När kan en värmedyna användas?
Du kan använda din värmedyna vid många olika tillfällen, flera gånger om dagen.
Vem kan använda en värmedyna?
Nästan vem som helst kan använda en värmedyna. Läs instruktionerna och anvisningarna för extra säkerhet.
Kan jag ta med min värmedyna på resan?
Ja, en värmedyna går att ta med på din resa. Den är enkel att packa ned och väger inte mycket.

Caroline är vår alldeles egna superwomen som noggrant har undersökt produkter i mer än 5 år. Hennes insikt i konsumentprodukter ger ett unik perspektiv på dagens produkter. Hennes omfattande kompetens gör henne till en värdefull källa för de senaste produkterna inom alla kategorier.